Actief -> passief

Zelfbouw, reparaties, afstellen en nog veel meer.

Actief -> passief

Berichtdoor Lazy B. op 26 apr 2005, 20:35

Ok, misschien een heel domme vraag, maar ik gok 't erop.

Is 't mogelijk een actieve bas passief te maken zonder de elementen te vervangen? Ik heb een vijfsnarige Ibanez ATK waar ik erg gek op ben, maar ik heb het idee dat ik het geluid nog veel mooier zal vinden als deze bas passief dan actief, zoals nu.
Avatar gebruiker
Lazy B.
 
Berichten: 1277
Geregistreerd op: 28-06-2004

Berichtdoor BassAgent op 26 apr 2005, 20:53

Op de meeste actieve bassen zit een schakeltje waarmee je de bas actief en passief kunt schakelen. No problemo.
Weg
Splinternieuwe website!
Andy
Sugar & Spice
Twitter

VanderVeen schreef:ik heb diep respect voor Hidde
Avatar gebruiker
BassAgent
de baswâht
 
Berichten: 16701
Geregistreerd op: 07-03-2005
Woonplaats: Utrecht

Berichtdoor RUIS op 26 apr 2005, 21:19

Wil je hem actief/passief schakelbaar maken of alleen passief? Als je hem schakelbaar wilt maken moet je er een extra switch in zetten (dus gaatje boren) of een push/pull potmeter monteren. Met die ATK moet dat lukken. Alleen passief is nog makkelijker, gewoon de boel omsolderen. Alleen heb je bij passief geen 2 of 3 band EQ meer, gewoon ouderwets volume en toon. Mijn fretless klinkt passief ook beter, maar deze is schakelbaar, dus de hele operatie bestond uit het verwijderen van de batterij.
De meest irritante versterker van heel Europa - Wombatboter


Dat was RUIS z'n schuld! - QuoVadis
Avatar gebruiker
RUIS
uitgesmurft
 
Berichten: 19631
Geregistreerd op: 26-03-2005
Woonplaats: Niet ver...

Berichtdoor ropstop op 26 apr 2005, 22:34

Het antwoord is JA en NEE.

Verwarrend hè?

Een korte toelichting:

Ja:
Dat kan als je passieve elementen hebt in een bas met actieve toonregeling. Deze passieve elementen hebben genoeg windingen om ook zonder pre-amp output te geven.

Nee:
Dat kan niet als je elementen in je bas hebt die gemaakt zijn voor actief gebruik. Deze hebben minder windingen en zullen niet genoeg output geven.
Ja toch?
Avatar gebruiker
ropstop
 
Berichten: 621
Geregistreerd op: 26-07-2004
Woonplaats: Utrecht

Berichtdoor Rhinus op 26 apr 2005, 23:07

Verwarrend? Nee. Onzin, dat wel.

JA en NEE => JA of NEE
Rhinus
 
Berichten: 635
Geregistreerd op: 07-12-2003

Berichtdoor lievenr op 27 apr 2005, 08:13

Stel dat je dan nieuwe passieve pickups moet steken, moet er dan ook een nieuwe printplaat in?
Avatar gebruiker
lievenr
 
Berichten: 309
Geregistreerd op: 08-12-2004
Woonplaats: kruibeke

Berichtdoor en Adriaan op 27 apr 2005, 08:42

Rhinus schreef:Verwarrend? Nee. Onzin, dat wel.

JA en NEE => JA of NEE


Hoezo onzin?
I never forget a face, but in your case I'll be glad to make an exception
Avatar gebruiker
en Adriaan
 
Berichten: 2713
Geregistreerd op: 02-01-2004
Woonplaats: Uithoorn

Berichtdoor Monolith op 27 apr 2005, 13:42

en Adriaan schreef:
Rhinus schreef:Verwarrend? Nee. Onzin, dat wel.

JA en NEE => JA of NEE


Hoezo onzin?


misschien onhandig geformuleerd, maar geen onzin.
Monolith
 
Berichten: 1848
Geregistreerd op: 06-03-2005

Berichtdoor ropstop op 27 apr 2005, 19:11

Rhinus schreef:Verwarrend? Nee. Onzin, dat wel.

JA en NEE => JA of NEE


Nee hoor, geen onzin.

Koop jij maar eens zo'n plastic ibanez actieve bas, haal de electronica er uit en vervang de draaiknopjes door slechts wat potmeters. Je zult zien dat de bas nauwelijks output heeft, omdat er elementen in zitten met weinig windingen. Ook de EMG elementen kunnen volgens mij niet echt zonder actieve electronica (pin me er niet op vast)

In mijn zelfbouwbas zitten passieve lindy fralin elementen en een aguilar obp-3 pre-amp. Dat maakt mijn bas actief. Echter, de obp-3 kan er uit en ik kan mijn bas solderen als een klassieke jazzbas zonder actieve electronica en ik zal alsnog output hebben.

Daar kan het WEL en NIET. Het is afhankelijk van wat er in je bas zit.
Ja toch?
Avatar gebruiker
ropstop
 
Berichten: 621
Geregistreerd op: 26-07-2004
Woonplaats: Utrecht

Berichtdoor ropstop op 27 apr 2005, 19:13

lievenr schreef:Stel dat je dan nieuwe passieve pickups moet steken, moet er dan ook een nieuwe printplaat in?


Niet per sé. Je moet waarschijnlijk wel de potmeters vervangen. En of de oude electronica mooi zal klinken met de nieuwe elementen, dat is een kwestie van proberen.
Ja toch?
Avatar gebruiker
ropstop
 
Berichten: 621
Geregistreerd op: 26-07-2004
Woonplaats: Utrecht

Berichtdoor Lazy B. op 28 apr 2005, 09:54

BassAgent schreef:Op de meeste actieve bassen zit een schakeltje waarmee je de bas actief en passief kunt schakelen. No problemo.


:? Als mijn bas met zo'n schakelaar was uitgerust had ik deze vraag toch niet gesteld? :roll:

ropstop schreef:Het is afhankelijk van wat er in je bas zit.


Het gaat om een fretloze Washburn XB400 basgitaar. Ik heb hem te koop staan, maar vind hem eigenlijk zo lekker spelen dat ik hem waarschijnlijk toch maar niet wegdoe (ik krijg trouwens ook niet de prijs die ik ervoor vraag, dus dan hou ik 'em net zo lief zelf).

De elementen zijn beiden van Washburn en wel van het type 941 bij de hals en type 943 bij de brug.

Kun je daar wat mee?
Avatar gebruiker
Lazy B.
 
Berichten: 1277
Geregistreerd op: 28-06-2004

Berichtdoor Frankie op 28 apr 2005, 21:43

Lazy B. schreef:Het gaat om een fretloze Washburn XB400 basgitaar.


In je de post waarmee je het topic opende ging het nog om je Ibanez ATK...


:?: :?:
Ik heb 2 zwarte bassen en 1 oranje bas, versterkt door een zwarte of een oranje versterker...

Kijk 's!
Avatar gebruiker
Frankie
 
Berichten: 3225
Geregistreerd op: 21-01-2005
Woonplaats: Utrecht

Berichtdoor RUIS op 28 apr 2005, 21:47

Ja, je weet hoe dat gaat, je begint met de electronica, daarna timmer je verder.....
De meest irritante versterker van heel Europa - Wombatboter


Dat was RUIS z'n schuld! - QuoVadis
Avatar gebruiker
RUIS
uitgesmurft
 
Berichten: 19631
Geregistreerd op: 26-03-2005
Woonplaats: Niet ver...

Berichtdoor AmericanIdiot op 29 apr 2005, 00:15

Bij actieve EMG's kun je dat vergeten, dat zijn batterij-gevoede elementen: Batterij leeg = geen output. Hier zit gewoon een preamp in de elementen.

Ik sluit me aan bij ropstop met als 'NEE' het bovengenoemde.
Marleaux JB-5 DiMarzio's Hotwire Funky 77 5str Fender US Jazz '83 EMG's Eden D410XST D210XLT
Trace Elliot V-Type Preamp Crown XTi1000
Avatar gebruiker
AmericanIdiot
 
Berichten: 4013
Geregistreerd op: 12-02-2005

Berichtdoor Rodi op 06 aug 2005, 15:27

Ik heb een Ibanez BTB405 en iedere keer als de batterij op zijn erger ik me eraan dat er geen actief/passief schakelaar op zit.
Vanwege de kosten en het milieu gebruik ik oplaadbare batterijen. Als mijn bas dus tekenen van lege batterijtjes(er zitten er 2 in) gaat geven, dan moet ik de batterijen eerst leeg maken voordat ik ze mag opladen. Ik hou dan een paar dagen mijn bas continu aan mijn versterker aangesloten.
Als ik dan toch wil spelen, dan vervormt het geluid heel erg(lege batterijen = ultiem fuzz/distortion pedaal :wink:).

Is het doorspelen met supervervorming door bijna dode batterijen slecht?

Wie weet of het mogelijk is om er een actief/passief schakelaar op te zetten?


dus eigenlijk is de vraag... wat voor elementen zitten er op mijn bas?

Afbeelding
Dit issem...

op de ibbie-site is te vinden dat er deze elementen in zitten:
# DFR-N5 neck pu
# DFR-B5 bridge pu
maar googlen verschaft mij geen extra info
:(
Avatar gebruiker
Rodi
 
Berichten: 1522
Geregistreerd op: 13-05-2005
Woonplaats: Rhoon

Volgende pagina
Vorig onderwerp Volgend onderwerp

Keer terug naar Doe het zelf!

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten


 




Bax-shop.nl basgitaar -